دانشمند ایرانی از قارچ چرم فراوری کرد!

به گزارش وبگردی طفره، گروهی از پژوهشگران سوئدی به سرپرستی دکتر اکرم زمانی، دانشمند ایرانی، از نوعی قارچ برای فراوری چرم استفاده نموده اند.

دانشمند ایرانی از قارچ چرم فراوری کرد!

به گزارش ایسنا و به نقل از دیلی میل، وقتی صحبت از کیف های دستی به میان می آید، چرم ممکن است انتخابی برای بیشتر افراد باشد، اما اکنون برای افرادی که در خصوص محیط زیست مطلع تر هستند، گزینه دیگری وجود دارد.

پژوهشگران دانشگاه بوراس (University of Borås) سوئد به سرپرستی دکتر اکرم زمانی (Akram Zamani)، دانشمند ایرانی این دانشگاه، راهی برای ساخت چرم مصنوعی پایدار یافته اند که در آن از قارچی به دست آمده از نان کهنه فروشگاه استفاده شده است.

این گروه پژوهشی ادعا می نمایند که فراوری چرم قارچی آن ها نسبت به جایگزین های موجود در بازار، زمان کمتری می برد و برخلاف بعضی از محصولات جایگزین، 100 درصد بر پایه زیستی است. بعلاوه می توان از این قارچ برای ساخت محصولات کاغذی و جایگزین های پنبه با ویژگی های قابل مقایسه با مواد سنتی استفاده کرد.

پژوهشگران برای ابداع این ماده نو، از هاگ های قارچی به نام Rhizopus delemar استفاده کردند که معمولا در مواد غذایی در حال پوسیدگی یافت می گردد. آن ها این قارچ را از نان فروخته نشده فروشگاه ها به دست آوردند، آن را خشک و آسیاب کردند و در یک رآکتور در مقیاس آزمایشی با آب مخلوط کردند.

همانطور که قارچ از نان تغذیه می کرد، به فراوری الیاف طبیعی میکروسکوپی از جنس کیتین (chitin) و کیتوزان (chitosan) پرداخت که در دیواره های سلولی آن انباشته می شد.

سپس سلول های قارچی صاف گذاشته شدند و پژوهشگران آن ها را خشک کردند تا ماده ای شبیه به چرم ساخته گردد. دکتر زمانی گفت: نخستین نمونه های چرم قارچی که ما فراوری کردیم، نازک بود و انعطاف پذیری کافی را نداشت.

این گروه پژوهشی اکنون در حال کار کردن روی نسخه های ضخیم تر چرم قارچی هستند که از لایه های متعددی تشکیل شده است تا بیشتر به چرم واقعی حیوانات شباهت داشته باشد. ا

ین ترکیبات شامل لایه هایی هستند که با تانین های (tannins) به دست آمده از درخت پردازش شده اند تا به آن ساختار نرمی ببخشند. ترکیب این محصول با لایه های قلیایی نیز به آن استحکام می بخشد. انعطاف پذیری، استحکام و براق بودن چرم قارچی، با یاری گلیسرول (glycerol) و یک پیونده زیستی بهبود یافت.

زمانی گفت: آزمایش های اخیر ما نشان می دهند که چرم قارچی دارای ویژگی های کاملا قابل مقایسه با چرم واقعی است.

این نخستین جایگزین چرم ساخته شده از قارچ نیست. به عنوان نمونه، شرکت آمریکایی مایکو ورکز (MycoWorks) نیز سال گذشته از چرم ساخته شده از میسلیوم (mycelium) رونمایی کرد. میسلیوم، رشته های لوله ای هستند که روی قارچ ها یافت می شوند.

با وجود این، به گفته زمانی، بیشتر این محصولات تجاری از قارچ های برداشت شده یا قارچ هایی که در لایه ای نازک روی ضایعات مواد غذایی رشد می نمایند، تهیه می شوند.

وی اعلام کرد که این روش ها برای فراوری مواد قارچی کافی، به چندین روز یا چند هفته زمان احتیاج دارند. این در حالی است که قارچ او در آب غوطه ور می گردد و فقط چند روز زمان می برد تا همان اندازه ماده را بسازد.

علاوه بر این، بعضی از چرم های قارچی موجود در بازار حاوی پوشش های مضر برای محیط زیست یا لایه های تقویت نماینده از جنس پلیمر های مصنوعی به دست آمده از نفت مانند پلی استر هستند.

زمانی شرح داد که این ویژگی، در تضاد با محصولات تیم دانشگاه بوراس است که صرفا از مواد طبیعی تشکیل شده اند و زیست تخریب پذیر خواهند بود.

به گفته پژوهشگران، این موضوع فقط در خصوص چرم مصنوعی صدق نمی کند، بلکه محصولات کاغذی و جایگزین های پنبه را نیز می توان با این روش ساخت.

دانشمندان پس از این که قارچ را برای تغذیه از نان به مدت دو روز کنار گذاشتند، سلول ها را جمع آوری کردند و لیپیدها، پروتئین ها و سایر محصولات جانبی را که می توانستند در غذا استفاده شوند، حذف کردند.

به جامانده ژله مانندی که از دیواره های سلولی تشکیل شده است، می تواند در بخیه ها یا منسوجات ترمیم نماینده زخم و حتی در لباس استفاده گردد.

زمانی امیدوار است که این الیاف جایگزین پنبه یا الیاف مصنوعی گردد که با اثرات منفی زیست محیطی و اخلاقی همراه هستند. وی اضافه نمود: در توسعه فرآیند خود، مراقب بودیم از مواد شیمیایی سمی یا هر چیزی که می تواند به محیط زیست آسیب برساند، استفاده نکنیم.

منبع: فرارو

به "دانشمند ایرانی از قارچ چرم فراوری کرد!" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "دانشمند ایرانی از قارچ چرم فراوری کرد!"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید